Ce inseamna, de fapt, o echipa care functioneaza bine? O echipa buna, eficienta, productiva?
Conform definitiei din Business Dictionary o echipa este un grup de oameni cu abilitati complementare, care functioneaza interdependent, sunt responsabili pentru auto-gestionare si performanta grupului, in timp ce lucreaza pentru un scop comun. Insa statisticile Gallup arata ca, de exemplu, in State 70% dintre angajati nu se simt implicati (engaged) in munca lor sau ca 69% ar lucra mai bine / ar fi mai productivi, daca s-ar simti apreciati.
Poate parea evident ca munca de echipa, munca de grup sau colaborarea in orice alta forma de organizare nu functioneaza intotdeauna bine. Dar cand merge, poate fi transformativa, poate transforma relatii si, bineinteles, chiar locurile de munca. Intr-o astfel de echipa o idee buna poate deveni o idee minunata, un gand mic poate deveni un gand mare, iar o problema se poate transforma intr-o solutie, schimband statisticile ingrijoratoare de mai sus.
Provocarea consta in a avea oamenii potriviti in echipa potrivita, a le da un obiectiv clar si a le cere angajament total. In calitate de lider, sa fii dornic sa fii cel mai bun si sa iei initiativa, sa intervii pe parcurs daca tensiunile escaladeaza prea mult trebuie sa fie tendinte atent masurate si controlate, intrucat echipa este cea importanta.
De asemenea, fara un leadership puternic, echipele se pot sabota singure. Iata de ce am punctat cele mai importante caracteristici pentru a gestiona bine o echipa si cum acestea s-au transformat intr-o lista ce o poti urmari pentru a verifica daca echipa ta e pe drumul cel bun.
Ca lider trebuie sa:
Stabilesti cu claritate rolurile si responsabilitatile membrilor in echipa. Pune intrebari. Verifica segmentele pentru a construi intregul.
Acorzi interes punctelor forte ale oamenilor. Asigura-te ca munca e suficient de provocatoare pentru fiecare si bine calibrata pe abilitatile, aptitudinile si talente fiecaruia.
Pretuiesti diversitatea. Nu pune toate ouale intr-un singur cos.
Te asiguri ca regulile de baza sunt bine cunoscute de toata lumea si aplicate in mod egal. Nu incuraja favorurile.
Incurajezi dialogurile si interactiunea. Asigura-te ca toata conversatiile sunt transparente.
Fii organizat. Stabileste o directie clara pentru echipa si descrie modul in care veti atinge targhetul propus. Fa o strategie.
Insisti pe o etica solida a muncii. Aminteste-ti ca scopul echipei este sa isi respecte termenele si sarcinile, dar si etica.
Fii pregatit sa rezolvi conflictele repede si discret. Mai intai incurajeaza membrii echipelor sa isi gaseasca singuri solutii, dar daca dramele persista asigura o mediere, ia masuri pentru a conserva morala echipei.
Creezi un mediu al aprecierilor, recunoasterii publice si meritelor fiecarei echipe in parte. Incurajeaza atitudinea de recunostinta.
Sarbatoresti succesul. Cand un scop este atins, celebreaza-l! Seteaza tonul pentru urmatoarele actiuni ale echipei.
Daca toate aceste tipuri de comportamente fac parte din stilul de leadership al companiei, cu siguranta echipele sunt mai eficiente, productive si implinite la locul de munca. Comunicarea si interrelationarea ajuta, de altfel, la cresterea acestor factori (deci la cresterea profitului), iar asta se traduce intr-o cultura organizationala sanatoasa pe termen lung.
Articol aparut initial pe Cariereonline.ro

Pin It on Pinterest

Share This