Am sa incep prin a te provoca la un exercitiu de imaginatie. Adu-ti aminte ultima data cand ai evitat sa spui ceea ce gandesti intr-o sedinta, pentru a nu cauza probleme sau pentru ca nu ti s-a parut relevanta parerea ta. Sau cand ai zis da de frica sa nu dezamagesti un coleg sau un sef, desi nu era treaba ta.

Ti-ai amintit? Inseamna ca stii ce inseamna un conflict. Sau poate ca nu?
Iata care este abordarea Leading out of Drama (LOD):

Conflictul este energie, pur si simplu!  Energia conflictlui nu este buna sau rea, ci este ceea ce alegem noi sa facem cu ea, cum alegem noi sa o transformam pentru ca astfel facem diferenta.
A recunoaste drama si a raspunde intr-o maniera pozitiva necesita constientizare de sine, dar si capacitatea de a face alegeri diferite.
Hai sa luam un alt exemplu, unul cu siguranta familiar pentru oricine: barfa. Barfa este modul in care oamenii isi cauta pozitii complementare in drama. O barfa apare pentru ca oamenii isi cauta aliati sau adversari care sa ii ajute sa isi mentina flacara conflictului si astfel sa se simta justificati.
Vestea buna e ca oricine poate decide sa isi inceteze contributia la conflictul dramatic folosind cateva din regulile simple ale compasiunii:

  • Deschidere – empatie si intelegere a celuilalt
  • Inventivitate – receptivitate fate de ce are cel din fata ta de zis, exprima-ti intentiile si curiozitatea
  • Perseverenta – stabileste limite clare pentru tine si pentru ceilalti, dezvaluie ce este important pentru tine

Cum arata aceste strategii in cazul barfei? Simplu. „Eu vreau sa aflu despre tine. Povesteste-mi ce ai mai facut.”, „Prefer sa discutam despre altceva.”, „Il inteleg si pe X pentru ca…”.
Dar ce se intampla cand cineva nu iti respecta limitele? Cand cineva nu isi respecta angajamentul fata de tine? Situatii diferite, dar raspunsul este acelasi. Si procesul este acelasi – folosim compasiunea plina de responsabilitate.

Iata cat de usor este sa recunosti drama: barfe, secrete, triunghiuri, aliante, acuzari, evitari….si lista poate continua. Definitia dramei spune ca “Drama este ceea ce se intampla cand oamenii lupta impotriva lor sau a celorlati, constienti sau nu, pentru a-si justifica propriul comportament negativ.”

Sa ne reamitim solutia: compasiunea si strategiile sale. Ne dezvaluim sentimentele si ii rugam si pe ceilalti sa spuna cum se simt in situatia data, ne aratam disponibili fata de ceilalti (Tu ce crezi? Ce sugestii ai?), ne prezentam limitele sau ne asumam responsabilitatea.
Acestea sunt doar cateva dintre strategiile pe care le putem aplica pentru a lucra cu energia conflictului si a ajunge la rezultate.

Voi ce alte idei aveti?
Daca informatia ti s-a parut utila, nu ezita sa o dai mai departe (like&share). De asemenea, pentru detalii ma poti contacta aici sau poti programa un demo Leading out of Drama pentru compania ta aici.

Pin It on Pinterest

Share This