Exista momente in viata cand, coplesiti de responsabilitati, avem nevoie de ajutor insa nu stim cui si cum sa-l cerem. De cele mai multe ori, suntem blocati intr-unul dintre aceste paradoxuri: fie ne credem obligati sa ne descurcam singuri, fie cei din jur sunt prea afectati ca sa ne ofere sprijin cu obiectivitate, fie devenim noi insine prea putin cooperanti in relatție cu cei care au probleme, la randul lor. Ca sa putem iesi din acest blocaj, mai ales atunci cand avem multiple responsabilitati sau chiar responsabilitatea unei echipe, avem nevoie de cineva neutru si competent care sa asculte, sa consilieze si sa ne ajute sa gasim solutiile potrivite.
De ce avem nevoie de un coach? Pentru ca vrem sa evoluam si sa crestem, pentru ca vrem sa reusim mai repede si mai usor, pentru ca avem problem punctuale pe care nu stim cum sa le abordam iar o persoana obiectiva, neimplicata, poate vedea solutiile mult mai bine.
Ce beneficii ne aduce un coach? Cand intram intr-un program de coaching, incepem sa ne luam mai in serios, ne axam pe cate o actiune, pe rand, oprim autosabotajul (ceea ce ne opreste sa evoluam sau ne trage in jos), ne cream un plan care sa inlesneasca rezultatul pe care il dorim, ne fixam pe un scop mai bun, pe care nu l-am putea atinge fara ajutorul unui „ghid”.
Coachul este, asadar, omul care pune in valoare clientul, il ridica, il ajuta, potentand samanta de valoare care exista in fiecare.  Oricum, cel mai bine este sa ne propunem sa plecam de la noi insine. Coachul este un cartograf care da repere si ne ajuta sa ne repozitionam, un catalizator al schimbarii. El ofera sens cu scopul de a ne stimula sa ne atingem scopurile, sa respectam valorile fundamentale ale organizatiei in care sunt angrenati si este un coordinator al congruentei, care faciliteaza legaturile dintre motivatiile noastre profunde, obiectivele profesionale si proiectul organizatiei in care ne aflam.
Cine rezoneaza cu coachingul si la ce ajuta el? In genere, cu ideea de coaching rezonează persoanele care duc pe umeri responsabilitati si vor sa isi dezvolte puterea personala si capacitatea de a lua decizii corecte in situatii complexe, a caror miza este importanta pentru ei, sa-si dezvolte performanta, favorizand responsabilitatea, creativitatea si initiativa, sa-si dezvolte coeziunea, dandu-si voie sa comunice sincer si sa aiba relatii autentice cu cei din jurul lor, sa ajunga mai repede de la o cultura piramidala la una de proiect, sa ia in considerare talentele si abilitatile celorlalti, sa anticipeze schimbarea pentru ca sa se poata adapta rapid.
Intotdeauna, demersul coachingului se sprijina pe resursele clientului. Premisa de la care pleaca coachul este aceea ca persoanele cu responsabilitati si membrii echipei lor sunt oameni aflati in plin proces de evolutie, avand capacitatea de a comunica, coopera si de a-si rezolva problemele. Din fericire, exista instrumente care pot crea shortcut-uri relationale prin care atat oamenii cat si organizatiile isi pot accelera succesul, isi pot creste performanta relationala.

Pin It on Pinterest

Share This