Te gasesti de multe ori in situatii de conflict care te apasa, din care nu stii sa iesi si in care, cu fiecare pas pe care il faci, te afunzi tot mai mult. Fiecare gest, fiecare cuvant pe care il rostesti face situatia si mai imposibila. Acuzi sau esti acuzat, te justifici, tipi, ceri socoteala, te plangi si te lamentezi, – iar astfel nu faci altceva decat sa te pozitionezi intr-unul dintre varfurile a ceea ce Dr. Karpman numeste Triunghiul Dramei.
Ce este Triunghiul Dramei? Este acel lant vicios in care ne prindem atunci cand nu stim sa gestionam corect si responsabil un conflict. Asa cum ii spune si numele, triunghiul are trei varfuri, trei pozitii, pe care ne mutam in functie de felul in care se rostogoleste conflictul: Persecutorul – cel care persecuta, asa cum ii spune si numele, Victima – cel care se lamenteaza si victimizeaza si Salvatorul – cel care isi asuma misiunea, gresita, de a ii salva pe ceilalți. Gandeste-te la un conflict pe care l-ai avut de curand si incearca sa vezi pe care dintre pozitii te-ai aflat cel mai mult? Pentru ca, trebuie spus, poti sa te muti de pe una pe cealalta cu usurinta, in functie de cat de mult escaladeaza conflictul. Pe oricare dintre pozitii te asezi trebuie sa stii ca este gresita. E momentul sa inveti cum sa iesi din triunghiul dramei, cum sa alegi sa tratezi responsabil un conflict. Insa, pentru asta, trebuie mai intai sa constientizezi pozitiile pe care te afli, miturile care stau la baza lor si care este jocul de putere pe care il faci atunci cand te afli pe aceste pozitii. Iata cateva exemple:
Mitul atacatorului. Te-ai auzit spunand replici de genul: „nu esti in stare de nimic” stiind cu siguranta ca il vei rani pe cel cu care te afli in conflict? De multe ori, nu e asa? Te-ai gandit care e jocul de putere pe care il faci, inconstient, in acel moment? Iti spunem noi. Jocul de putere care sta in spatele acestui mit este incercarea de a lua puterea de la celalalt pentru a il controla, ranindu-l. Comportamentul iresponsabil aferent acestui mit este acela de a-ti asuma prea multa responsabilitate pentru sentimentele si comportamentul altcuiva.
Mitul razbunatorului. Te recunosi in replica: „ Daca nu era X, terminam la timp”? Jocul de putere pe care il faci – caci tot joc de putere este, chiar daca este submisiv – este de renuntare la propria putere, permitand altora sa te controleze/repare, salveze. Iar comportamentul iresponsabil in aceste cazuri este acela de asumare a prea putina responsabilitate fata de propriile comportamente si sentimente.
Mitul victimei. Esti obijnuit cu replici de genul: „Am dat-o in bara rau de tot”?, atunci ar fi util sa stii ca jocul de putere pe care il faci – caci tot joc de putere este, chiar daca este submisiv – este de renuntare la propria putere, permitand altora sa te controleze/repare, salveze. Iar comportamentul iresponsabil in aceste cazuri este acela de asumare a prea putina responsabilitate fata de propriile comportamente si sentimente.
Toate jocurile de putere, dar si altele sunt iluzii fundamentate pe mituri. Te bazezi pe un rol pentru a obtine ce vrei, chiar daca te ranesti pe tine sau pe ceilalti. Puterea distorsionata pe care crezi ca o ai provine dintr-o credinta irationala, iar iluzia e una pe termen lung!
Din fericire, exista si putem invata comportamentele sanatoase, responsabile, care sa ne ajute sa iesim din triunghiul fatidic al dramei. Dar despre asta, in articolul urmator – ramaneti alaturi de noi!

Pin It on Pinterest

Share This