Zilele trecute am ales sa ascult „povestea” unui apropiat, care se simtea coplesit de toate lucrurile pe care le avea de facut. Pentru ca stia ca asta fac, stia si ca sansele de a avea rabdare sa ascult erau mai mari.
Daca ma cunosti, atunci stii ca imi place sa ajut. Imi place sa ma simt utila si una din metodele prin care imi confirm sensul personal este exact acest gen de atitudine. A ii ajuta pe ceilalti.
Ei bine, am reusit sa ma surprind singura cu rapiditatea cu care am alunecat in capcana justificarii argumentelor auzite, cat de usor m-am aliat povestitorului si cum am devenit complice in drama prietenului meu. Cat de usor mi-a venit sa aprob faptul ca acesta nu putea sa le faca pe toate singur, oricat de mult ar fi incercat. Of, da. Chiar nu avea cum sa faca toata treaba si sa o faca impecabil in timp ce avea grija si de nevoile personale si controla fiecare aspect al existentei lui sociale si profesionale.
Si iata cum, in acest context, mi-am dat seama ca energia conflictului este in crestere si devenind aliat in poveste, risc sa ajung si eu complice la acest conflict. Mi-am dat seama ca aici, aici unde relatia umana este prioritara, unde miza e o prietenie veche, aici e unul din punctele in care drama ne invadeaza viata. M-am gandit la nevoia mea de a ajuta si asta m-a tulburat pentru ca am realizat ca de-a lungul anilor nu am fost o prietena suficient de buna, traind in umbra mitului ca altii ma pot face sa ma simt bine sau rau.  Si exact asta facusem si cu acest prieten, il invatam acelasi mit. Cand traiesc in umbra acestui mit, generez drama. Datorita acestui fapt, in viata mea au existat foarte multe conflicte negative.
Strategia mea esuase de aceasta data.
Eu cred cu tarie in focusul pe punctele noastre forte si mai cred ca mizand pe aceste puncte forte este foarte usor sa ne maximizam potentialul. Pentru unii dintre noi aceste abilitati sunt foarte vizibile, pentru ca le-am dezvoltat si astfel am invatat cum sa nu ne lasam atrasi in situatii dramatice. Pentru altii, aceste abilitati sunt disponibile si vizibile cand totul este bine, cand nu sunt implicati in conflicte. Dar pentru cei mai multi dintre noi, drama ne-a infectat atat de des viata, incat am uitat ce abilitati, ce puncte forte avem. Si atunci iata ce iti propun: gandeste-te la urmatoarele situatii pentru a afla daca functionezi folosindu-ti punctele forte sau ai uitat de mult cum e sa stralucesti in propria piele.

  • Mediul din care faci parte este unul in care forte externe detin controlul?
  • Moralitatea si loialitatea sunt scazute? Respectful fata de ceilalti/superior este foarte scazut?
  • Luarea initiativei e inlocuita cu nevoia de siguranta?
  • Teama de esec te domina?
  • Dependenta fata de oricine isi asuma sa conduca?
  • Indiferenta in colaborare? Invinovatire? Manipulare?
  • Atacarea celorlalti pentru a evita consecintele nedorite?
  • Risc crescut in comportamentul abuziv?

Daca ai raspuns da sau te-ai regasit, e primul pas spre a constientiza / intelege ca te afli intr-un mediu toxic, in care drama domina, iar conflictul este lasat sa creeze negativitate, in loc sa fie transformat in energie constructiva.

Daca tot nu esti convins/a, adauga urmatoarele intrebari contextelor in care te regasesti:
Intelegi ca faci parte dintr-un astfel de mediu toxic? Ca ai relatii si comportamente toxice? Te-ai gandit vreodata sa pleci dintr-un astfel de mediu sau relatie? Ce ai descoperit despre tine in acea relatie? Care au fost consecintele pe termen lung? Ce schimbari ai facut pentru a trece prin acest process?
Mi-ar placea sa te ajut sa raspunzi acestor intrebari si sa iti gasesti directia, doar spuneam ca imi place sa ajut J Alaturi de mine, poti intelege ce inseamna drama si conflictul in viata de zi cu zi, cum prin deschidere si compasiune aplicata poti dezvolta abilitati ale „confictului pozitiv”, gasind astfel solutiile care ti se potrivesc.

Daca informatia ti s-a parut utila, nu ezita sa o dai mai departe (like&share). De asemenea, pentru detalii ma poti contacta aici sau poti programa un demo Leading out of Drama pentru compania ta aici.

Pin It on Pinterest

Share This